Ved afslutning af en arbejdsordre fjernes eventuelle overskydende materialereservationer, og råvareudtaget fjernes fra PIA.
Ved bekræftelse foretages følgende kontering:
Beløb |
Debetkonto |
Kreditkonto |
05. Leveret |
35. Råvareforbrug |
33. Produkt i arbejde (råvare) |
14. Standard kost |
37. Råvareforbrug (std.kost) |
81. Produktionsvariance (mængde) |
05. Leveret.
Summen af bevægelserne på PIA. Altså værdien af den mængde som afventer afslutning.
14. Standard kost
Summen af mængdebevægelserne på PIA ganget med standard kostpris
35. Råvareforbrug.
I og med at arbejdsordren afsluttes, tages råvareforbruget op som udgift, da man må formode, at råvarerne har været igennem en forarbejdning, og således ikke kan lægges tilbage på lageret. Hvis der intet kommer ud af produktionen er det således ren udgift.
37. Råvareforbrug (std.kost)
Råvareforbruget kan også tages op til standardkostpriser, således at færdigvareop- eller nedskrivning i forhold til kalkylen kan isoleres i råvareprisændring og materialeforbrug.
81. Produktionsvariance (mængde)
Denne konto vil sluttelig indeholde mængdevariancen.
EksempelArbejdsordren afsluttes uden yderligere materialeforbrug. A’s standard kostpris er 0,90 dkk og B’s 9,00 dkk.
Vare A |
14,25 |
|
Vare B |
|
54,00 |
05. Leveret |
|
68,25 |
Vare A |
15 * 0,90 |
13,50 |
Vare B |
6 * 9,00 |
54,00 |
14. Standard kostpris |
67,50 |
Som konteres på følgende måde:
Konto |
Debet |
Kredit |
Saldo |
35. Råvareforbrug |
68,25 |
68,25 |
|
33. Produkt i arbejde (råvare) |
68,25 |
0,00 |
|
81. Prod.variance (mængde) |
|
67,50 |
67,50 |
37. Råvareforbrug (std.kost) |
67,50 |
|
-67,50 |